Forskning
Flera delregister inom Nationellt kvalitetsregister för öron-, näs- och halssjukvård är forskningsaktiva. Längst har Tonsilloperationsregistret kommit. De första vetenskapliga artiklarna som ett kvalitetsregister producerar har ofta deskriptiv karaktär. Man ger till exempel en översikt över hur klinisk praxis ser ut i landet inom ett visst område eller man redogör för patientgruppens sammansättning. Nästa steg är att kunna identifiera faktorer som gör vården bättre eller sämre.
Tonsilloperationsregistret har publicerat flera artiklar som visar vilka sätt att operera som ger minst komplikationer. Andra delregister har eller kommer inom kort att publicera deskriptiva artiklar.
Att forska på registerdata
Vill man forska på data från något av ÖNH-registrets delregister ska man kontakta respektive referensgrupp. Kontaktuppgifter finns på delregistrens egna webbsidor. Referensgruppen kan ge allmän vägledning och kollar så att inte likartade studier startas parallellt.
Man måste också lämna in en ansökan om tillstånd hos en regional etikprövningsnämnd. Om den beviljas kan man ansöka om datauttag hos det aktuella registret. Ifylld ansökan skickas till respektive referensgruppsordförande för ÖNH-registrets delregister. Om det är tidskrävande att ta fram de data som efterfrågas kan delregistret behöva debitera timkostnad för arbetet.
Processen beskrivs i en snabbguide som du laddar ned nedan. Du kan också ladda ned en utförligare vägledning.
Läs om hur du ansöker om data från något av ÖNH-registren.
Forskningsstöd
ÖNH-registret är anslutet till Registercentrum Västra Götaland som erbjuder stöd för registerforskare.
Forskning och publikationer