Färre barn får blödningar efter halsmandeloperation
2014-09-11Tonsilloperationsregistret är ett delregister i Nationellt kvalitetsregister för Öron-, Näs- och Halssjukvård. Joacim Stalfors, överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, föreläste om halsmandeloperationer på den regionala kvalitetsregisterkonferensen i Göteborg den 5 september.
Halsmandeloperation är det vanligaste kirurgiska ingreppet på barn och de blödningar som kan uppstå efteråt är potentiellt livshotande. Registret har avslöjat att blödningar varit oroväckande vanliga.
Det finns två huvudsakliga anledningar att operera bort halsmandlar. Den ena är återkommande infektioner i halsmandlarna. Den andra är förstorade halsmandlar som ger snarkning och andningsuppehåll under sömnen. När problemet är snarkning räcker det att man opererar bort delar av halsmandlarna. Registerdata visar att risken för blödningar då blir radikalt lägre och nu har denna operationsmetod slagit igenom.
> Vi har ändrat vårt sätt att operera och det har fått till konsekvens att färre blir inlagda för blödning, säger Joacim Stalfors.
Traditionellt bättre än modernt
När det handlar om återkommande infektioner behöver man operera bort halsmandlarna helt och hållet. Men även då går det att minska riskerna för komplikationer. Det finns moderna tekniker där man opererar och stillar blödning genom olika former av upphettning. Men registerdata visar att traditionella tekniker är säkrare. De innebär att man använder kalla stålinstrument och stoppar blödningar med hjälp av tryck med kompresser.
Nu missionerar Joacim Stalfors och hans kollegor för de kalla teknikerna. Och bland annat på Västmanlands sjukhus i Västerås har man lyssnat. Där användes tidigare en operationsteknik, ultrascision, som gav sex gånger högre risk för blödning än kallt stål. I våras deltog en läkare från kliniken i en utbildning i förbättringskunskap som Tonsilloperationsregistret ordnade. Sedan genomfördes förändringar i Västerås där övergång till kall teknik var en viktig del. Redan nu ser man en kraftig minskning av antalet blödningar.
> Ingen klinik har varit så radikal som Västerås. En anledning till att det gått så bra för dem är att de har fått fullt stöd från klinikledningen, säger Joacim Stalfors.